Срески народни одбор, 15. марта 1949. године, доноси одлуку о оснивању Дома ученика у привреди. Дом је понео име Косте Рајовића. За смештај ученика додељене су две војничке бараке. Услови су били веома лоши. Први ученици усељени су  првих дана маја те године.  Дом је живот започео у позајмицама, јер је недостајало готово све. У августу 1949 године у Дому је било 44 ученика, међу којима и једна ученица.

Године 1951. војска се враћа у своје бараке а „домци“ се селе у бараке шумског газдинства „Голија“. А већ 1952. године следи нова сеоба у нове бараке у којима се налазио и гимназијски интернат, основан 1951. године.

У 1954. години долази до интеграције Дома ученика у привреди и Интерната гимназије у јединствену установу под називом: Дом ученика у привреди и средњој школи.

Године 1955. дому се на коришћење додељује зграда у главној улици, од стране Народног одбора Среза моравичког. Али услови смештаја, живота и рада у дому и даље су веома лоши.

У старе војничке бараке, где се и почело са радом, дом се вратио 1966. године.

У првих 20 година постојања дома, у њему је боравило између 40 и 75 ученика годишње..

Маја месеца 1973. године, дом губи статус правног лица, пошто се припаја тадашњем Школском центру. У међувремену услови смештаја, живота и рада у дому нису се много побољшали у односу на прве године рада али број ученика који станују у дому знатно је порастао. Седамдесетих година у дому је боравило и до 130 „домаца“.Крајем 1976. године, дом се у потпуности издваја из Школског центра и почиње поново самосталну егзистенцију под називом: Дом ученика средњих школа „Браћа Симић“. Наредних 15 година врше се повремене и делимичне адаптације објеката и просторија и долази до постепеног побољшања услова живота и рада у дому.

Почетком последње деценије прошлог века број ученика који станују у дому се драстично смањио, тако да је у пролеће 1992. године, у дому било свега 28. ученика.

У 1993. години, дом добија ново име и од тада се зове Дом ученика средњих школа Ивањица.Од школске 1992/93. године број ученика у дому се постепено повећава.

Полигон за мале спортове асфалтиран је 1997. године.

Од 1999. године, дом почиње да користи нову савремену кухињу са трпезаријом. магацинским простором и вешерницом.

Године 2003. решен је коначно и, до тада, константан проблем загревања домских просторија.

Дом је данас, упркос разним недаћама, знатно променио свој изглед и постао функционално и естетски пријатно место живота и рада ученика средњих школа.

Одлуком Управног одбора Дома 2003. године, а уз препоруку и благослов свештенства цркве у Ивањици, Дом је за своју славу узео 24. мај, дан светих Ћирила и Методија, од када је пригодно и обележава.